Бізнес у Польщі для українців: що потрібно знати про відкриття спулки

Бізнес у Польщі для українців: що потрібно знати про відкриття спулки

Зміст

Ведення бізнесу в Польщі для українців – це цілком реально. Перш ніж почати, необхідно розібратися в тонкощах організації господарської діяльності, адже вони, як і в будь-якій країні, різні. Менеджери компанії SMK Consulting розкажуть всі деталі та особливості ведення справ у Польщі для малого бізнесу.

Що таке спулка

Як відкрити спулку в Польщі та що вона собою являє? Це така форма організації діяльності, при якій відповідальність, яка виникає в процесі функціонування, покладається на юридичну особу, при цьому не стосується власності засновників. Основні риси спулки:

  • юридична особа;
  • засновники, причому їх кількість необмежена, тобто оформляти спулку може навіть одна людина;
  • відповідальність несе юридична особа, але не своїм майном, а власністю підприємства.

Польща є членом Євросоюзу, тож ведення підприємницької діяльності в цій країні має чимало переваг, у тому числі ширше коло партнерів, навіть в інших країнах ЄС. Крім того, у країні стабільна політична ситуація.

Переваги оформлення спулки в Польщі

У такого формату ведення бізнесу є чимало переваг. Серед них:

  • швидке оформлення – близько 5–6 днів;
  • реєстрація в онлайн-режимі;
  • відповідальність партнерів лише майном підприємства;
  • мінімальний стартовий капітал.

Така форма діяльності ідеальна для іноземних партнерів, які прагнуть мінімізувати свої ризики при інвестуванні. Ключова відмінність від інших форматів підприємницької діяльності – обов’язковий мінімальний розмір статутного фонду 5 000 злотих.

Етапи реєстрації спулки в Польщі

Реєстрація спулки – нескладна процедура, однак у тому разі, якщо робите це вперше й не маєте досвіду, то оптимальним рішенням все ж буде звернутись до фахівців. Річ у тому, що в юридичних процедурах у чужій країні помилитись доволі легко, і це потягне за собою серйозні наслідки. Враховуйте, що в разі помилок отримуватимете штрафи, а порушення будуть виявлені під час проведення інспекції. Тому експериментувати все ж не варто, адже це може обернутися дуже великими витратами.

Майбутньому підприємцю потрібно мати:

  • чинний закордонний паспорт;
  • польський PESEL – це аналог ідентифікаційного коду;
  • електронний підпис. Його можна отримати в консульстві або ж навіть за допомогою відеоверифікації.

Варто зауважити, що існують деякі тонкощі реєстрації, що залежать від певних сфер діяльності. Наприклад, може знадобитися ліцензія для деяких видів підприємництва (внутрішньодержавні, міжнародні та залізничні перевезення). Крім того, необхідний дозвіл на продаж алкогольних напоїв, збір комунальних відходів, діяльність, пов’язану з бродячими тваринами, морський промисел тощо. Є чимало особливостей і нюансів у законодавстві Польщі, які абсолютно відмінні від норм, що діють в Україні.

Спулка в Польщі – це вигідно та зручно і є чимало переваг діяльності в такій формі ведення бізнесу. Однак дуже важливо на початковому етапі все правильно оформити, інакше надалі матимете чимало проблем з органами контролю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *