Лікуємо геморой назавжди

Лікуємо геморой назавжди

Зміст

Лікування геморою варто починати з домашніх засобів. Ефективні засоби від геморою – мазь, свічки, гігієнічний гель і таблетки для перорального застосування – борються з анальним свербінням і зменшують кровотечу. Симптоми анального варикозу можуть сильно відрізнятися. Переважають біль в анальній ділянці, відчуття, печіння, свербіж. У випорожненнях можуть бути домішки свіжої крові та слизу [1].

Як виглядає геморой і які симптоми він дає?

Типові симптоми геморою дуже дратують. Вони викликають ректальну кровотечу та слиз, хоча важливо пам’ятати, що кров на туалетному папері та кров у калі не завжди є варикозним розширенням анальних вен. Свіжу кров також потрібно диференціювати від чорних і дьогтеподібних випорожнень, які зазвичай означають кровотечу з верхніх відділів шлунково-кишкового тракту [2]. Свербіж ануса також є симптомом, який ускладнює повсякденне життя. Постійний свербіж і печіння посилює анальний біль при сидінні. Гемороїдальні вузли можуть виступати з анального каналу – пацієнти повідомляють лікаря про випадіння гемороїдальних вузлів [1].

Геморой лікування, залежить від тяжкості ураження і від того, чи виникає анальна кровотеча під час дефекації. Наразі виділяють чотири стадії геморою:

  1. збільшення вузлів без їх випадіння за межі анального каналу;
  2. гемороїдальні вузли випадають за межі каналу під час дефекації, але потім втягуються
  3. варикозні вени ануса виходять назовні під час туалету і не втягуються спонтанно – їх доводиться дренувати вручну;
  4. з’являються зовнішні гемороїдальні вузли, які постійно випадають за межі анального каналу і не втягуються [3].

Як позбутися геморою та вилікувати його?

Якщо домашні засоби від геморою не приносять значного поліпшення, слід звернутися до лікаря, який розгляне можливість хірургічного втручання. Для лікування геморою використовується багато різних хірургічних процедур.

Лікар, який лікує геморой – це проктолог. Найчастіше вони передбачають встановлення так званих гемороїдальних гумок – спеціальних стрічок, які стягують варикозно розширену вену і закривають її просвіт. Через деякий час варикозна вена відмирає і відпадає. Процедура проводиться амбулаторно, швидко і не дуже болісно. Іноді її доводиться повторювати час від часу, оскільки варикозна вена може утворитися на іншій судині [2].

Якщо гемороїдальні вузли дуже великі або ускладнені, наприклад, утворенням анальної тріщини чи проктитом, застосовують більш складні методи. Видалення геморою здійснюється за допомогою таких методів, як склеротерапія, фотокоагуляція, кріотерапія та хірургічне лікування [1].

Важливо пам’ятати, що не всі ректальні кровотечі під час дефекації викликані гемороєм, навіть якщо він раніше був діагностований і викликав скарги. Завжди необхідно звернутися до лікаря, щоб виключити інші причини, в тому числі хронічні запальні захворювання кишечника або рак (анальний рак) [3].

Література

1. Бєлік Б. М. Застосування малоінвазивної хірургії в амбулаторному лікуванні геморою / Б. М. Бєлік, А. М. Ковальов А. Н. // Вісник хірургічної гастроентерології. – Харків, 2016. – №3

2. Судиннозвужувальний ефект фенілефрину сприяє зниженню місцевої кровоточивості. D.J.Carucci, R.Scott, C.Perce, D.J.Innes, G.T.Rodeheaver, J.G.Kennedy, R.F.Edlich. Evaluation of Hemostatic Agents for Skin Graft Donor Sites / JBCR. 1984. – Vol.5. No4. P.321-323

3. Thomas W., McCormack R. The drug release characteristics of various rectal suppositories as determined by specific ion electrodes // J. Pharm. Pharmacol. 1971. Vol. 23, № 7. P. 490–494.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *