помилки при використанні кавомашини

ТОП-5 помилок при використанні кавомашини, які псують смак кави

Зміст

Дорога кава, якісна кавомашина, а смак ніякий. Це може бути через неправильне використання кавомашини, погане її налаштування та інші причини. Щоб поліпшити смак і насолоджуватися улюбленим смаком, ознайомтесь з найбільш частими причинами неправильного використання.

Неміцний, кислий або гіркий кавовий напій з кавомашини — це червоний прапорець для виявлення помилки при використанні апарату. Якщо ви впевнені в якості зерен, то дійсно слід виявляти, що саме робиться не так під час приготування. Розрізняють 5 основних помилок, що псують смак напою.

Нерегулярне чищення від накипу

Якщо не чистити кавомашину регулярно і якісно, змінюється якість води і погіршується смак кави. Ефективність роботи кавомашини також знижується, а зрештою можливі поломки. 

З часом в кавомашині накопичуються кальцій і магній, які потрапляють туди з водою. При нагріві води мінерали розпадаються, а на стінках нагріваючого елемента утворюється накип. Це тверде утворення контактує постійно з водою, тому якість води, що потрапляє в каву, погіршується. Чим довше не чистити кавомашину, тим гірша якість готового напою стає. Новий Дім сформував рейтинг кавомашин 2025 року, які мають вбудовану систему самоочищення від накипу, що зручно і швидко виправляє смак кави.

З накипом можна боротися ще якістю води. Шукайте найменш жорстку воду, бо вона має найвищу концентрацію мінералів. Накип забиває канали і зменшує об’єм нагріваючого елементу. Через це сповільнюється час нагрівання.

Щоб не допустити таку помилку, слід регулярно проводити чистку кавомашини спеціальними засобами і відповідно до інструкції. Кожен виробник зазначає, що найкраще використовувати для очищення певної моделі. Як правило, таблетки використовуються для боротьби з накипом. Вони ефективно допомагають очистити гідросистему та декальцинувати її.

Неправильне зберігання кавових зерен

Буває і так, що ви купуєте якісні зерна, а смак з часом перестає відповідати очікуваному. В такому випадку звернуть увагу слід на їхнє зберігання. Зерна дуже чутливі до таких головних факторів:

  1. Доступ до повітря. Якщо тримати зерна в негермітично закритому контейнері, вони швидко втратять аромат і смак.
  2. Світло. Кавові зерна погано реагують на прямі промені сонця. Ультрафіолет руйнує ефірні олії, які і відповідають за смак. Тому не слід зерна зберігати в прозорій банці.
  3. Висока температура також руйнує ефірні олії, тому смак погіршується.
  4. Вологий простір може стати джерелом розвитку грибка. Така кава матиме запах цвілі.

Крім того, не зберігайте кавові зерна в холодильнику (накопичує неприємні запахи і вбирає вологу) та поряд з продуктами, що мають різкі аромати, бо кава вбирає їх.

Отже, для кавових зерен обирайте сухі, непрозорі і герметичні контейнери, що стоятимуть подалі від приправ і ароматизованих чаїв. 

Використання неякісної води

Як вже зазначалось, вода відіграє першочергову роль в процесі приготування кави. Вона може псуватися через накип, а може бути неякісною від самого початку. Тому слід використовувати якісну воду з низькою жорсткістю. Якщо такої змоги немає, то не забувайте про більш регулярні очищення.

Використовуючи воду з під крана, ставте фільтри для води. Пам’ятайте, що іноді вода з під крану може мати неприємний запах через неякісну систему очистки і застарілі труби.

Ігнорування сповіщень про несправність

Більшість якісних кавомашин, чи то DeLonghi чи Philips, мають систему сповіщень про несправність. Необхідно спостерігати за ними і не ігнорувати, бо можливо вони якраз і сповіщають про необхідність промити машину або іншу потребу щодо усунення перешкод. Якщо довго не реагувати на помилку в апараті, машина може зламатися.

Недостатнє чищення ємності для кави

Ця ємність вбирає в себе залишки мінералів та сліди кави. Якщо її залишати в такому вигляді і не мити довгий час, то вона накопичує ці залишки. Вони потрапляють потім у каву. З плямами справляється сода, зі складними накипами допоможе оцтовий розчин. Ємність треба залишати до повного висихання.

Перед тим, як захочете відмити деталі в посудомийці, ознайомтесь з інструкцією. Не всі виробники дозволяють це.

Кавомашина може зробити смачну, запашну і незабутню каву, а може зіпсувати найдорожчі зерна. Головна причина не смачного напою — недбале поводження з апаратом, невчасне його миття. Тому перевірте якість води, чистоту ємностей на відсутність цвілі і накипу, і заварювати улюблений напій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *