Дорога кава, якісна кавомашина, а смак ніякий. Це може бути через неправильне використання кавомашини, погане її налаштування та інші причини. Щоб поліпшити смак і насолоджуватися улюбленим смаком, ознайомтесь з найбільш частими причинами неправильного використання.
Неміцний, кислий або гіркий кавовий напій з кавомашини — це червоний прапорець для виявлення помилки при використанні апарату. Якщо ви впевнені в якості зерен, то дійсно слід виявляти, що саме робиться не так під час приготування. Розрізняють 5 основних помилок, що псують смак напою.
Нерегулярне чищення від накипу
Якщо не чистити кавомашину регулярно і якісно, змінюється якість води і погіршується смак кави. Ефективність роботи кавомашини також знижується, а зрештою можливі поломки.
З часом в кавомашині накопичуються кальцій і магній, які потрапляють туди з водою. При нагріві води мінерали розпадаються, а на стінках нагріваючого елемента утворюється накип. Це тверде утворення контактує постійно з водою, тому якість води, що потрапляє в каву, погіршується. Чим довше не чистити кавомашину, тим гірша якість готового напою стає. Новий Дім сформував рейтинг кавомашин 2025 року, які мають вбудовану систему самоочищення від накипу, що зручно і швидко виправляє смак кави.
З накипом можна боротися ще якістю води. Шукайте найменш жорстку воду, бо вона має найвищу концентрацію мінералів. Накип забиває канали і зменшує об’єм нагріваючого елементу. Через це сповільнюється час нагрівання.
Щоб не допустити таку помилку, слід регулярно проводити чистку кавомашини спеціальними засобами і відповідно до інструкції. Кожен виробник зазначає, що найкраще використовувати для очищення певної моделі. Як правило, таблетки використовуються для боротьби з накипом. Вони ефективно допомагають очистити гідросистему та декальцинувати її.
Неправильне зберігання кавових зерен
Буває і так, що ви купуєте якісні зерна, а смак з часом перестає відповідати очікуваному. В такому випадку звернуть увагу слід на їхнє зберігання. Зерна дуже чутливі до таких головних факторів:
- Доступ до повітря. Якщо тримати зерна в негермітично закритому контейнері, вони швидко втратять аромат і смак.
- Світло. Кавові зерна погано реагують на прямі промені сонця. Ультрафіолет руйнує ефірні олії, які і відповідають за смак. Тому не слід зерна зберігати в прозорій банці.
- Висока температура також руйнує ефірні олії, тому смак погіршується.
- Вологий простір може стати джерелом розвитку грибка. Така кава матиме запах цвілі.
Крім того, не зберігайте кавові зерна в холодильнику (накопичує неприємні запахи і вбирає вологу) та поряд з продуктами, що мають різкі аромати, бо кава вбирає їх.
Отже, для кавових зерен обирайте сухі, непрозорі і герметичні контейнери, що стоятимуть подалі від приправ і ароматизованих чаїв.
Використання неякісної води
Як вже зазначалось, вода відіграє першочергову роль в процесі приготування кави. Вона може псуватися через накип, а може бути неякісною від самого початку. Тому слід використовувати якісну воду з низькою жорсткістю. Якщо такої змоги немає, то не забувайте про більш регулярні очищення.
Використовуючи воду з під крана, ставте фільтри для води. Пам’ятайте, що іноді вода з під крану може мати неприємний запах через неякісну систему очистки і застарілі труби.
Ігнорування сповіщень про несправність
Більшість якісних кавомашин, чи то DeLonghi чи Philips, мають систему сповіщень про несправність. Необхідно спостерігати за ними і не ігнорувати, бо можливо вони якраз і сповіщають про необхідність промити машину або іншу потребу щодо усунення перешкод. Якщо довго не реагувати на помилку в апараті, машина може зламатися.
Недостатнє чищення ємності для кави
Ця ємність вбирає в себе залишки мінералів та сліди кави. Якщо її залишати в такому вигляді і не мити довгий час, то вона накопичує ці залишки. Вони потрапляють потім у каву. З плямами справляється сода, зі складними накипами допоможе оцтовий розчин. Ємність треба залишати до повного висихання.
Перед тим, як захочете відмити деталі в посудомийці, ознайомтесь з інструкцією. Не всі виробники дозволяють це.
Кавомашина може зробити смачну, запашну і незабутню каву, а може зіпсувати найдорожчі зерна. Головна причина не смачного напою — недбале поводження з апаратом, невчасне його миття. Тому перевірте якість води, чистоту ємностей на відсутність цвілі і накипу, і заварювати улюблений напій.